Vesti

FORUM KVALITETA I POSLOVNE IZVRSNOSTI 2015.

FORUM KVALITETA I POSLOVNE IZVRSNOSTI 2015.

17. novembra 2015. godine u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu započeo je trodnevni skup, manifestacija kojom se u Republici Srbiji obeležava Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta. Tokom ove manifestacije su po 21. put dodeljene Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost Oskar kvaliteta.

Prvog dana, direktor TMS CEE, gospodin Boško Gavović, održao je predavanje na temu „Risk menadžment danas sa osvrtom na sektor energetike“ u punoj Sali Privredne komore Srbije.

Direktor TMS CEE je u svom izlaganju dao kratak pregled istorije risk menadžmenta počev od organizacija u oblasti osiguranja koje su prve napravile posao štiteći ljude i organizacije od rizika gubitaka, preko finansijskog sektora, pa sve do današnje prakse risk menadžmenta u energetskim kompanijama. Istaknuto je da je risk menadžment u energetskom sektoru veoma bitan uzevši u obzir činjenicu da ovaj sektor predstavlja najznačajniji realni sektor privrede. Konstatovano je da u energetskim kompanijama ne postoje univerzalne prakse, a samim tim ni “najbolje” rešenje kada je risk menadžment u pitanju. Stoga je neophodno da svaka kompanija gradi i održava sistem u skladu sa svojim kontekstom, istorijom, zahtevima stakeholder-a i resursima, a imajući u vidu misiju i viziju, vrednosti kompanije, način upravljanja i rukovodjenja i praksu i status sistema menadžmenta.

Izloženi rad je publikovan u časopisu Kvalitet & izvrsnost (broj 9 – 10, 2015.).