Vesti

„Biodinamičko vinogradarstvo – mogućnosti i izazovi“

„Biodinamičko vinogradarstvo – mogućnosti i izazovi“

„Biodinamičko vinogradarstvo – mogućnostii izazovi“ u Vršcu

U Vršcu je, od 8. do 10.decembra, održana godišnja konferencija Udruženja za biodinamičkupoljoprivredu Srbije pod nazivom “BIODINAMIČKO VINOGRADARSTVO – MOGUĆNOSTII IZAZOVI”.

Strani predavači su bili Nicolas Joly – izFrancuske, svetski autoritet za BD vinarstvo, autor nekoliko svetskihbestselera iz oblasti vinogradarstva, vlasnik vinograda Coulee de Serrant kojipostoji od 12.veka i Monty Waldin – iz Velike Britanije, još jedan svetskiautoritet za BD vinarstvo, autor nekoliko svetskih bestselera iz oblastivinogradarstva. Od predavača iz regiona i Srbije, svoje izlaganje su imali AciUrbajs iz Slovenije, Bojan Baša sa Fruške Gore, Laszlo Boni iz Mađarske i ČedomirNikolić, inspektor organskih proizvođača koji je, ispred sertifikacione kućeTMS CEE, govorio o konverziji i sertifikaciji organskih vinograda. Čedomir jeobjasnio postupak uvođenja proizvođača u organsko vinogradarstvo, postupaksertifikacije, ukazao na potencijalne rizike i mogućnosti kako da se istiprevaziđu.

Nicolas Joy je svojufilozofiju sažeo u jednoj rečenici: “Vino se pravi u vinogradu. Tačka. Ja uvinariji ne radim ništa”.

Za bliže upoznavanje sa biodinamičkompoljoprivredom, priključite se udruženju i forumu  http://biodinamika.org/